Vinteren føles lang, men vi går i mod lysere tidere. Derfor kan du godt begynde at glæde dig til forårets ankomst og gøre haven klar til blomstre og grønne skud.

Ligesom mange laver forårsrengøring indendørs, trænger haven også til en ordentlig tur efter vinteren. Man skal rydde op i bedene, klippe græsplænen for første gang, luge ukrudt og plante nye planter. Har man et drivhus trænger det nok også til en god rengøring, som man ligeså godt kan gøre i efteråret, så man er klar til forspiring af grøntsager, som man kan lave lækker mad med. Find gode ideer til sommermadretter lige her.

Gør klar til nye træer

For mange er frugttræer lig med nostalgi fra barndommen og dansk sommer. Men man kan komme i tvivl om at plante frugtræer hvornår.

Man skal først og fremmest tænke over, hvordan din havejord har det. Hvis den for eksempel er meget sandet eller leret, skal den forbedres, inden du planter frugttræer.

Du kan løsne lidt i jorden, der hvor du vil have træet til at stå og tænke over dybden i jorden, så træet kan slå nye rødder.

Hvis du vil plante æbletræer, kan du tænke over, hvilke sorter du vil have, alt afhængigt af smagen du ønsker og modningstidspunktet. Der findes sorter, hvor modningstidspunktet er helt henne i januar eller tidlig sommer.

Sådan gøder du haven

Når du skal give planterne de bedste forudsætninger for at vokse sig store og grønne hen over foråret og sommeren, er marts-maj et super godt tidspunkt at give gaven en gang grundgødning.
Man kan også lægge kompost i sine bede, som især kan være gode for rosenbedene. Komposten virker som en lettere gødning end for eksempel kunstgødning.

For din køkkenhave gælder et par andre råd, da det stadig er lidt tidligt at gå i gang med at så i det tidligere forår. Man kan i stedet gøre klar, ved også at lægge kompost ud på jorden og for eksempel forspire kartofler fra start marts.