Det er hårdt, når nogen, man har nært, går bort, det kan de fleste der har prøvet det tale med om. Ofte står man græde færdig over at have mistet og oven i sorgen, kan der tilgå en masse praktiske elementer, som kan være med til at gøre det hele uoverskueligt. Vi anbefaler, at du sørger for at passe på dig selv, og derfor alliere dig med de rigtige rådgivere og hjælpere.

Sorgprocessen er vigtig

Det er vigtigt, at man giver sig selv lov til at være ked af det, men også giver sig selv lov til at tale om det. De fleste synes, det er rigtig hårdt at komme i gang med, men det er uden tvivl en vigtig del af den proces, som hjælper dig mentalt på højkant igen.

Studier viser, at folk, der ikke får bearbejdet sorgen senere i livet risikere at få psykiske reaktioner i form af fx stress, angst eller depression. Den mentale sundhed er vigtig for, at vi kan være der for de andre efterladte, og dem vi har kært.

Rydning af dødsbo

Noget, der kan være rigtigt hårdt, er at gennemgå alle minderne fra den afdøde, det sker typisk, når man skal tømme boet efter vedkommende. For de fleste kan det være en del af sorgprocessen at være med til at tømme boet, men det kan for nogen også være overvældende.

Hvis man ikke synes, det er sjovt, så kan det være en god til at søge hjælp til rydning af dødsbo. Inden man ringer til den første og bedste virksomheder, der hjælper med det, så skal man gøre sig nogen overvejelser omkring, hvilke minder man gerne selv vil have fra boet, men man skal også undersøge, om der findes noget af væsentlig værdi, som man ikke ønsker forsvinder.

Husk, at det, du ikke må fjerne ting fra boet, der har økonomisk værdi, de skal nemlig indgå i skiftet, og der skal betale arve afgift af det til staten.

Salg af boet / boligen

Nogle gange er det ikke kun indholdet af boet, der skal sælges / ryddes, det kan også være selv boligen, skal der sælges. Her kan det være en god ide at rådfører sig med ejendomsmægleren, inden boet tømmes. Det kan nemlig i nogen tilfælde være en fordel, at boligen er møbleret i forbindelse med et salg.

Udover en ejendomsmægler, så kan det også være en fordel at lade en advokat ordne alt det praktiske. Nogle tror måske det er et krav, men det er faktiske ikke. Skifteretten står for alt det retslige, som fx skifter af boet. En advokat kan hjælpe med at betale regningerne, tag kontakt til kreditorer og korrekt fordeling af boet til arvinger.