Boliger og kontorer er steder, hvor vi tilbringer en stor del af vores liv. Vi ønsker og har brug for, at miljøet i rummene er godt. Væggene og det, vi sætter på væggene, er en stor del af det at være i det pågældende rum. På et tidspunkt føler mange af os, at vi er klar til at tilføje et stykke eller to originale kunstværker. Men hvor skal vi begynde? 

Originale værker kan være et dyrt køb, og jeg forstår godt, at du gerne vil være sikker på, at du træffer det bedste valg. Nedenfor ser du en række gode råd, til når du skal købe kunst.

1. Køb det, du elsker. Ja, et maleri kan betragtes som en investering, men det bør ikke være den primære årsag til, at det forskønner dine vægge. Mange gange stiger malerier væsentligt i værdi, men der er altid en mulighed for, at de ikke vil stige i værdi. Når du overvejer at købe et originalt maleri, skal du forestille dig at kunne nyde værket resten af dit liv. Du kan bare ikke tage øjnene fra det!

2. Tænk over, hvor maleriet skal “bo”. Hvilket rum skal det være i? Hvad vil det tilføje til dette rum? Hvilket formål skal maleriet tjene? F.eks. passer et havlandskab ofte et på en væg, hvor at rummet har brug for åbning eller bevægelse. Omvendt vil et tæt skovmaleri passe på en væg, der har brug for en mere varm følelse eller privatlivets fred. Men nogle gange forelsker vi os bare i et værk og vil skabe eller indrette et rum eller en plads for at nyde dets selskab – hvilket fører os tilbage til betragtning nummer et.

3. Hold dig til dit budget med kreativ kraft. Først skal du beslutte dig for dit budget. Beslut derefter, om du har brug for at spare op til dit maleri, eller om du er klar til at købe nu. Hvis der er et bestemt maleri, som du ikke kan leve uden, men som ligger uden for dit nuværende budget, kan du også spørge kunstneren om at købe det på afbetaling. Det er selvfølgelig ikke alle kunstnere der tillader dette, men nogle gør, så det skader ikke at forsøge. 

4. Bed om at få lov til at tage maleriet med hjem på prøve. Nogle gange er det bare for svært at beslutte, om et maleri er det rigtige til dit hjem eller kontorlokale. Du er næsten sikker, men du har brug for at se det i omgivelserne det skal hænge, for at kunne være 100% sikker på dit valg. Mange kunstnere og gallerier vil lade dig tage et maleri med hjem på prøve i et par dage. Det kan man bl.a. anmode om hos galleriet Galeo, hvor man kan låne værket i 14 dage gratis.

Følg rådene når du køber original kunst, så går du aldrig helt galt i byen. Det vigtigste er at følge din mavefornemmelse.