Akrylplader og plexiglas bruges ofte til at isolere foran vinduer i de koldeste måneder. Men vidste du, at det er nemt at forvandle akrylplader til magnetiske flader? Man skal bare huske at afrense fladen korrekt inden påsætning af magneter eller magnetbånd, og så har man en let aftagelig løsning.

 

Hvornår har man brug for magnetiske akrylplader?

Der kan være flere grunde til, at man ønsker at gøre plexiglas eller akryl magnetisk. F.eks. hvis du skal dække et vindue til for bedre varmeisolering, men hvor det skal være nemt at tage den gennemsigtige plade af igen. Eller hvis du vil lave en tavle, du kan skrive på, hvor den skal være magnetisk indenunder (lidt som en glastavle).

Hos Magnetz.dk kender vi en del til dette, da vi samarbejder med håndværkere på byggeprojekter, og i den forbindelse har vi gjort os disse vigtige erfaringer:

1) Husk at fjerne evt. folie på pladen i god tid, så der ikke er statisk elektrisitet, og så overfladespænding minimeres, og

2) Husk korrekt afrensning af overfladen før limning for at fjerne den sidste overfladespænding.

 

Sådan afrenser du din akrylplade

  • Trin 1: Sørg for, at akrylpladen er ren og tør
  • Trin 2: Brug isopropylalkohol til at fjerne snavs, fedt og overfladespænding
  • Trin 3: Lad pladen tørre helt før limning

Du kan bruge mange typer lim til at lime på akryl og plexiglas, men når der skal sidde magneter på, er det vigtigt, at du bruger en lim, der både kan bruges på plastflader og på metalflader, samtidig med at limen ikke må kunne skabe en kemisk reaktion, der forringer magnetens styrke og levetid.

Du skal derfor bruge dobbeltklæbende tape, hvis du bruger magnetbånd (magnetbånd kan leveres med selvklæb “færdigproduceret”), eller du skal bruge UHU Max Repair eller 2-komponent lim, hvis du skal lime rå magneter fast (magneter kan også leveres m/lim fra start).

Uanset om du vælger at bruge magnetbånd eller rå magneter, kan disse bruges “mod sig selv”. Du kan ikke kombinere bånd med magnet, da magnetismen fra rå magneter er meget mere voldsom end på magnetfolie, og derfor vil du ende med at få demagnetiseret magnetbåndet over nogle måneders tid. Men når du bruger magnet mod magnet eller magnetbånd mod magnetbånd, skal du bare huske at vende det “polret”. Det giver mening, når du står med magneterne eller magnetfolien i hånden, for magneterne vil hurtigt give dig en følelse af tiltrækning eller frastødning, og ift. magnetbåndet ligger magnetismen i rækker, så du tager blot magnetbåndet og lægger to striber ovenpå hinanden, inden du klipper ud i helt korrekt størrelse, og hvis det ikke centreres, drejer du det 180 grader (dvs. ikke vendes rundt for du skal bruge magnetflade mod magnetflade – den ene side af magnetbånd er magnetisk, og den anden side er næsten ikke magnetisk, så det er vigtigt at teste før endelig klipning og pålimning).

Dette indlæg giver dig en god start på at forvandle dine akrylplader til magnetiske overflader. Lad mig vide, hvis du har brug for yderligere hjælp eller ændringer. Jeg har skrevet en masse FAQ indlæg omkring limning og korrekt afrensning, men dette indlæg giver dig en rigtig god basisviden, inden du går igang med dit eget projekt. Og jeg håber derfor, at du føler dig inspireret til at gå igang med en magnetisk løsning i hjemmet eller på arbejdspladsen.

Skrevet af Magnet-Mia fra Magnetz.dk