Når man skal vælge facadebeklædning til huset, skuret, garagen eller hvad man ellers har tænkt sig at bygge, skal man gøre op med sig selv hvor meget vedligeholdelse man har tid til. Prisen på ens facade afhænger samtidig af den tid som du vil bruge på facaden, da en billigere pris kommer sammen med mere vedligeholdelse.

 

Sådan vedligeholder du en pæn facade

Billig facade men god vedligeholdelse er en løsning man kan vælge, og her kan man læse hvordan den gode vedligeholdelse udføres. Grundighed og forberedelse er det der skaber en flot og slidstærk facade. Derfor skal man klargøre den gamle overflade til den nye behandling, og desto længere tid den gamle behandling har været på, desto mere omhyggelig skal den nye behandling udføres. Sådan klargøre du din facade til at blive behandlet:

  1. Start med at vurdere facadens helbred, ved at gennemgå træværket
  2. Tjek efter fugt- og rådskader
  3. Tjek facaden for mærker, sprækker og utætheder
  4. Se om der nogen misfarvninger eller hvis malingen er krakeleret
  5. Vurder om der er træplanker som skal udskiftes

Efter gennemgangen af facaden, kan man nu handle og løse de problemer man har observeret, hvis det er muligt. Krakeleret og løstsiddende maling behandler man ved at nedslibe træet, så der igen kommer en fin og glat overflade. Efterfølgende er det vigtigt at man vasker facaden, for at fjerne snavs og støv. Udfyld sprækker og utætheder op med en masse der kan holde til at sidde ude. Her anbefales det at man bruger en form for fugemasse til reparationen, og herefter kommer sin behandling ovenpå.

 

Minimum vedligeholdelse og lang holdbarhed

En omkostningsfuld facade men mindre vedligeholdelse er løsningen til dig som ikke orker, eller har tiden til at vedligeholde en sund facade. Først og fremmest skal det siges at ingen facader har nul vedligeholdelse. Det er selvfølgelig givet at desto mere voldsomt og fugtigt vejr man bor i, desto mere vedligeholdelse skal man forvente. De facadebeklædninger som i dag bliver lavet i fibercement, er næsten ligeglade med vand, og har en fantastisk evne til at skabe et sundt indeklima i alt slags vejr. En facade bygget med SCG Smartwood plank er den helt ideelle beklædning til minimum vedligeholdelse og med endnu længere holdbarhed. Desuden kan man få beklædningen i flere forskellige farver, og det er nemt at udskifte slidte planker.

Behandlingstid og pris går altså hånd i hånd, og det er en vurderingssag om man vil bruge lidt ekstra penge, for at skulle bruge lidt mindre tid på sin facade. Vælger man den billige løsning skal man sørge for at lave en grundig behandling og ikke ende med at springe over hvor gæret er lavest.