Sommertid er havetid, og er du den lykkelige ejer af en have, får du helt sikkert nok at se til, i takt med at alting springer ud. Udover de klassiske arbejdsopgaver med græs der skal slås og ukrudt, der skal fjernes, skal du måske også have gang i et par nye projekter. Var det f.eks. noget med et nyt redskabsskur, et højbed, en terrasse eller et legehus?

Et højbed til haven

Haveprojekter kan være hyggelige at arbejde med. Specielt hvis vejret er godt. Højbedene er noget af det første, du kan kaste dig over. Bedet skal nemlig gerne stå klar i foråret, hvis du vil have glæde af det i indeværende sæson. Højbede kan naturligvis bruges til alle former for blomster, men er også oplagte til køkkenhaven.

Højbede sørger både for at du får en bedre arbejdsstilling, da jorden bliver hævet, men højden hjælper også til bedre solforhold for de planter, du vælger at placere i højbedene. Alt efter hvordan, du vælger at anlægge dit højbed, kan du også slippe for nogle af de insekter, der traditionelt gerne vil spise dine grøntsager, før du selv får sat tænderne i dem.

Redskabsskur eller andre småbygninger

Et redskabsskur er et godt byggeprojekt, som ikke nødvendigvis kræver megen erfaring. Du kan dog altid søge hjælp hos en lokal håndværker, hvis du løber ind i større udfordringer end du sådan lige kan klare. Husk at få klarlagt reglerne for byggetilladelse. Hvornår er det nu lige der skal søges om byggetilladelse? Det er vigtigt at du har styr på reglerne om byggeri på din grund, inden du går i gang.

Reglerne for byggeri på din grund giver dig tilladelse til at opføre op til 2 småbygninger, uden at der skal søges om tilladelse. Småbygningerne må maksimalt være 10km2 hver især. Herudover skal der være mindst 2,5 meter til øvrige bygninger på grunden – denne regel gælder også andre småbygninger – ligesom der mindst skal være 2,5 meter til skel. Bygningen må også maksimalt være 2,5 meter på det højeste sted.

Terrasse til sommersolen

Det kunne også være en idé med en terrasse, hvorfra du kan nyde sommerens sol. Vil du gerne have mest mulig sol, så er det ofte en sydvendt terrasse du skal vælge. Om det også gælder for dig, kommer selvfølgelig an på hvordan din grund ser ud. Har du høje træer, der giver skygge, kan det forholde sig anderledes.

Du bør dog være påpasselig med en vestvendt terrasse, da Danmark ofte oplever streng vestenvind. Det er ikke specielt behageligt at føle, at man blæser væk, mens man nyder sin eftermiddagskaffe. Igen kommer det dog an på de faktiske forhold på din grund. Har du en god læmur, kan du ofte slippe for den strenge vind.