Du kan med gunst vælge træbeskyttelse maling med miljømærkninger som Svanen og Blomsten uden at gå på kompromis med bedst og holdbarhed. Svanemærkede produkter overholder en del krav i produktionen oig i indholdet, dvs. de kemikalier der beskytter træet samt effekten i modstandsdygtigheden over for regn, fugt og UV-stråler. Svanemærket er altså din garanti for at produktet holder kvalitets- og miljøkrav. Derfor er førnævnte vigtigt at når du skal vælge et produkt der matcher de egenskaber som du har brug for. Du kan her læse og vi gennemgår et par af de vigtigste ting du bør overveje inden du skal købe din træbeskyttelse næste gang.

 

Grundingsolien som du maler råt træ med, er som oftest baseret på vand. Grunding er altid gavnligt for holdbarheden på træet, plus det giver det god mæthed overfor malingen du maler ovenpå. Derudover modvirker grundingsolien også, mod at træet tørrer ud og sprækker så let. Derudover indeholder grunder midlerne der hjælper som beskyttelse mod råd og svamp, så kan den også være tilsat middel der dræber råd og svamp, hvis træet har stået lidt og der allerede skulle være noget på træet inden du skal til at bruge det. Der bliver mange gange blot gået i gang med at male, uden at rengøre overfladen. Det er en rigtig god ide at fejer snavs væk, inden du går i gang med at grunde og efterfølgende male, olie og maling kan ikke binde på snavs, det er også vigtigt at vasket træet hvis det er beskidt, fugtigheden må ikke være over 15% når du grunder, men nyt træ er normalt ret tørt.

I forhold til fugt i træet er sensommeren normalt perfekt for alle former for træbeskytte på dit udendørs træværk. Når sommeren er ved at være slut, er træet godt gennem tørt og derfor træbeskyttelses-vejr, da er træværket godt tørt og vejret ikke alt for varmt. Husk at træbeskyttelsen skal have tørret i overfladen før duggen falder først på aftenen. Efter nogle år kan der komme vækst af skimmel ovenpå malingen, det betyder ikke at træværket er ved at blive angrebet, alger eller andet vækst er et resultat af at malingen ikke indeholder alt for meget kemi, det kan du vaske af med vand eller algerens. Det opstår ofte på nordsiden hvor solen ikke tørre det ud for ofte. Men husk at på udendørs træværk må fugtigheden max være 18% når du skal male, og på vinduer og døre må være max 15%. Dette måler man med et spyd, der kan lånes eller købes online

Træbeskyttelse har normalt en drypfri konsistens, det gør det meget lettere at male, uden du skal tænke for meget på at dække jorden af, og at du spilder alle mulige steder. Derudover skal en god træbeskyttelse give en robust beskyttelse af træværk, dvs. den skal lukke af ind til træet i en del år, på nyt træ kan du være heldig det holder 10 år, men normalt vil det holde 5 til 8 år, hvis du har udsat træ som udhæng i forbindelse med taget holder det ikke så længe måske 3 år eller deromkring. Derudover er træbeskyttelse et godt virkekraftigt lysfilter, da solens lys vil mørkne og nedbryde træet stille og roligt, maling gør at træet også er beskyttet mod UV stråler. Træbeskyttelse er derfor perfekt til brug overfladebeskyttelse af udendørs træværk hvis du vil have det skal holde længe, dvs. garager, hegn, facader og den slags. Det er også oplagt til yderdøre og vinduer. Du kan dog ikke så godt bruge alm. træbeskyttelse til træværk der ligger vandret, det kan være gangarealer som terrasser samt gelender, har du vandrette træarealer skal det behandles med olie, nærmest hvert år, det fås også i diverse farver.

Du kan godt finde en transparent træbeskyttelse, den beskytter også træet mod råd og svamp, og har en vis beskyttelse mod UV, men holdbarheden for denne type maling er ikke nær så lang som en en heldækkende træbeskyttelse er, hvis alternativt man jævnligt maler træværket et godt tykt lag, er overfladen beskyttet og kan holde i 50 år eller mere .