Det betaler sig også at købe gode læggekartofler. De findes kontrolleret for visse alvorlige sygdomme.

Jorden, du planter kartoflerne i, skal være løs. Læg dem med 30cm afstand og omkring 50cm mellem kartoffel rækkerne. Hvad findes mange anderledes sorter læggekartofler, hvad varierer i udseende, smag og sygdomsresistens. Findes også mange meget tidlige sorter, tidligere sorter, middeltidlige og sene sorter, og man kan med gunst dyrke forskellige sorter for at forlænge høstsæsonen. Gala findes en sort, som kan lave mange små runde knolde, når den lægges tæt. Kan super gemmes til senere brug. Knoldene indehaver en meget citrongul farve.

Du kan få ekstra tidlige kartofler ved at sætte dem i spiring i små potter med jord. Så har knoldene både rødder plus bladspirer, når man planter dem. Skøn lysgulkødet kartoffel ligesom er en uimodsigelig god udfordrer til den klassiske Sava som gemmekartoffel. Belana har en dejlig mild smag plus er en god all-round kartoffel i køkkenet.

 

Førnævnte er dejligt for at spise egne friskopgravede kartofler fra haven, og det bliver slet ikke så svært at fremvise dem. Køb en af de gængse sorter og følg nedenstående anvisninger, så er du gavnligt på vej. Fine, lidt mindre i mellemstore kartofler til meget

regelmæssig rundoval form.

Mange mennesker laver en indkøbsliste delagtig produkter, som man gerne vil købe næste uge. Ovenstående er derfor, i den hensigt at vi altid lægger næste uges tilbudavis op først. Så du ved ifald du skal vente lidt før man køber det, man gerne vil besidde, eller hvornår du kan få førnævnte til den billige pris. Hold øje med vores webside for at observere om næste uges tilbudsavis har isoleret tilbud på Læggekartofler. Som udgangspunkt bør kartoflerne ikke lægges før jordtemperaturen findes omkring 4–8 grader, og det bliver sjældent tilfældet tidligere slutningen af marts.

 

Prøv gerne to-tre kartoffelsorter, hvis der er plads til førnævnte, og læg så mærke til, det hele sort, der er godt bedst til familiens smag. Den og de sorter, familien ikke synes ifald, er der aldeles ikke grund til at dyrke mere. Prøv i stedet en ny sort, i fællesskab med den eller dem, der valg blev sidste års skat. I hvilken biks vil Læggekartofler være på udsalg i næste uge?

 

Kartofler spirer bedst ved en temperatur rundt 16 grader Celsius og høj luftfugtighed. Er der alt for tørt i rummet, vil kartoflerne skrumpe ind. Det evner du modvirke have begreb om at spraye dem let med lunkent vand 1–2 gange dagligt. I Danmark er sorterevirksomhederne alt for læggekartofler selv ansvarlige for at skaffe sig de fornødne plantepas og alt for at overholde man gældende regler.

Sorten kan med fordel afbenyttes med skræl. Sorten er forholdsvis tidlig og har samtidig en lang spirehvile, som gør eneste velegnet til lagring. Ballerina skal lægges tæt, da sorten ellers kan udvikle nogle store lidt kantede knolde. Rigtig god og fast gulkødet kartoffel som er en udpræget salatkartoffel. Ovale lagt i lange knolde ligesom er gode til at spise med skræl pga nogen ret tynde skræl.