Radon er en radioaktiv gas, der dannes, når uran, som naturligt findes i jord og klippegrund, nedbrydes. Radon kan trænge ind i bygninger gennem revner og sprækker i fundamentet og gennem byggematerialer. Radonniveauerne i indeluften kan variere afhængigt af geologiske forhold, bygningens konstruktion og ventilation.

Radon kan også findes i vand, især i områder hvor vandet kommer fra grundvandskilder. Når vand indeholder høje nieauer af radon, kan gassen frigives fra vandet og trænge ind i indeluften, hvilket øger risikoen for eksponering. Radon kan også være til stede i byggematerialer som blåbetong, der blev brugt i mange bygninger op til 1975.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at radon hverken har lugt eller smag, hvilket gør det svært at opdage uden måling. Derfor er det afgørende at gennemføre radonmätning i hjemmet og på arbejdspladsen for at bestemme niveauerne af radon i luften.

Her er nogle af de største risici forbundet med radon:

  • Lungekræft: Den mest alvorlige risiko ved radon er dens forbindelse til lungekræft. Indånding af radon kan betydeligt øge risikoen for lungekræft, især hos rygere. Jo højere radonniveauet er i indeluften, desto større er risikoen for at udvikle lungekræft.

  • Sundhedsproblemer: Eksponering for radon kan føre til sundhedsproblemer som hoste, vejrtrækningsproblemer og brystsmerter. Andre symptomer kan omfatte hovedpine, svimmelhed og træthed.

  • Miljøpåvirkning: Radon er ikke kun farligt for mennesker; det er også skadeligt for miljøet. Det kan forurene jord, vand og luft, hvilket kan have langsigtede konsekvenser for økosystemerne.

  • Skader på bygninger: Langvarig eksponering for høje radonniveauer kan også skade bygninger. Radon kan med tiden føre til, at byggematerialer nedbrydes og forringes, hvilket kan medføre høje omkostninger til reparation og vedligeholdelse.

For at reducere risikoen for radoneksponering er det vigtigt at måle radonniveauerne i din bolig. Hvis niveauerne er høje, kan handlinger som forbedret ventilation og tætning af revner og sprækker i bygningen hjælpe med at reducere eksponeringen. Det er også vigtigt at undgå rygning indendørs, da rygning sammen med høje radonniveauer væsentligt kan øge risikoen for lungekræft.

Ved at være opmærksom på risikoen ved radon og tage de nødvendige skridt kan du beskytte dit hjem og din familie mod denne usynlige trussel.