Hvis du er ny i vinens verden, er du måske usikker på, hvilke hvidvine der er de bedste til dine smagspræferencer. Heldigvis giver det store udvalg af hvidvine dig mulighed for at eksperimentere og finde ud af, hvilken slags vin der passer til din smag. Denne guide giver dig et overblik over nogle almindelige hvidvinstyper, og hvilken mad de passer godt sammen med

Chardonnay

Chardonnay er en tør hvidvin med en let syrlig smag. Smagen kan variere fra egetræsagtig og smøragtig til citronagtig og sprød, afhængigt af produktionsprocessen. Chardonnay passer bedst sammen med fisk og skaldyrsretter som laks eller stegte kammuslinger samt cremede pastaretter som macaroni og ost eller Alfredosauce.

Sådan laver du hvidvin

Processen med at forvandle druer til vin er en århundredgammel tradition, som vinproducenterne har forfinet og perfektioneret gennem tiden. For at lave hvidvin høstes druerne først fra vinstokken. Druerne skal være modne og plukkes på det rigtige tidspunkt for at opnå optimal smag og kvalitet. Efter høsten knuses druerne og skallerne adskilles fra saften. Saften gærer derefter i tanke af rustfrit stål, på egetræsfade eller en kombination af begge dele. Denne proces giver de unikke smagsoplevelser, som hver enkelt hvidvinstype har.

Pinot Grigio

Pinot Grigio er en af de mest populære typer af hvidvin. Pinot Grigio har en let, sprød smag, der kan variere fra blomstret og frugtagtig til mineralsk og krydret. Den passer bedst sammen med fisk og skaldyrsretter som rejer scampi eller ørred samt lettere grøntsager som asparges eller svampe.

Riesling

Riesling er en frugtagtig hvidvin fremstillet af druer, der dyrkes i køligere klimaer. Denne type hvidvin har noter af æbler, ferskner, citrusfrugter og honning, hvilket gør den til et godt valg for dem, der foretrækker sødere vine. Riesling passer perfekt til krydrede retter som thailandsk karry eller mexicanske enchiladas, fordi dens sødme er med til at afbalancere varmen i disse retter. Den passer også godt til asiatiske retter som sushi eller dumplings. Riesling er ofte kendetegnet som en sød vin. Derfor er den især populær til mange retter. Man behøver ikke have en refineret smagspalet for at nyde denne vin.

Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc er en syrlig, men samtidig forfriskende og sprød hvidvin, der er kendt for sin græsagtige aroma. Dens syre gør den til et fremragende match med mad med et højt indhold af fedt eller olie, f.eks. stegt fisk eller fedtede pizzaskiver, fordi den hjælper med at skære igennem disse smagsnuancer og gøre dem mere behagelige. Sauvignon Blanc passer også godt til salater, skaldyr, gedeost og æggeretter som omeletter eller quicher.

Der er en hvidvin til enhver lejlighed

Med denne guide til forskellige typer hvidvin i baghovedet burde du nu have en bedre forståelse for, hvordan du vælger den perfekte flaske til enhver lejlighed! Uanset om du foretrækker søde Riesling-vine eller tørre Sauvignon Blancs, er der helt sikkert en lækker mulighed, der passer perfekt til dine smagsløg. Hvis du forstår, hvilken mad der passer bedst til hver type vin, kan du også sikre, at dit næste middagsselskab bliver en fest, som du vil huske!